Snabbaste tågen i världen

Höghastighetståg blir allt vanligare i världen, framförallt vid persontransport där kunderna efterfrågar kort restid. Även i Sverige används höghastighetståg i form av bland annat X40 och de används främst på de olika stambanorna, men jämfört med resten av världen är de ändå rätt så långsamma. Delar av den svenska järnvägen tål tåg som kör i upp till 250 kilometer i timmen, men den högsta hastighet svenska tåg är kapabla till än så länge är endast 200 kilometer i timmen.

Hastig11-incredibly-fast-trains-that-leave-america-in-the-dusthetsrekord för tåg

I Shanghai 2003 uppmättes en hastighet på 501 kilometer i timmen, men då var tåget tomt på passagerare. Fullsatt kommer tåget upp i ungefär 430 kilometer i timmen vilket gör det till det snabbaste tåget för persontrafik. Tåget var ett så kallat maglevtåg vilket drivs med hjälp av magnetism och främst används i delar av Asien. De är ännu rätt så ovanliga på grund av höga kostnader, men på längre sikt förväntas de vara billigare än konventionella tåg eftersom de korta restiderna lockar fler passagerare.

Andra snabba tåg

I Frankrike används olika TGV-tåg som ofta uppnår hastigheter på över 300 kilometer i timmen, vilket gör dem till ett av de snabbaste tågen i Europa tillsammans med de tyska ICE-tågen med liknande hastighet.

Ett annat snabbt tåg är det brittiska tåget Eurostar e320 som har en topphastighet på 320 kilometer i timmen. Tåget körs på järnvägen Eurostar som sträcker sig från Storbritannien till Frankrike och Bryssel.

Shinkansen

Det här japanska järnvägsnätet trafikeras med höghastighetståg och är internationellt känt för sin tidseffektivitet. Japan har inte bara en av världens mest utbyggda järnvägar utan också flera av de snabbaste tågen, bland annat det rekordsnabba maglevtåget.

Tågen som körs på Shinkansen har hastigheter på mellan 220-300 kilometer i timmen eftersom järnvägen för närvarande inte är byggd att klara snabbare körningar, men under 2015 slogs ett nytt hastighetsrekord med ett passagerarfritt tåg. Det var ett maglevtåg som fick upp hastigheten till hela 603 kilometer i timmen, men då tåget inte får köra snabbare än 300 kilometer i timmen när det går i persontrafik är det ändå Shanghais maglevtåg som har det officiella rekordet.